Barn på väg, måste jag byta till större bil?

Att ha bil idag hör till vardagen sedan länge och det finns bilar för alla smaker. Elbilar, hybridbilar, snabba bilar, snygga bilar, stora bilar… Antalet kategorier kan göras oändlig då det i slutändan handlar om en ren definitionsfråga. Vi föredrar olika bilar av olika anledningar och använder vår fyrbenta familjemedlem på olika sätt. Bor man och vistas mycket i stan så är det många som tycker det är oerhört praktiskt med en liten bil. De flesta stora tillverkare har åtminstone en eller två mindre modeller i sitt utbud, sedan finns det även dom som fokuserar lite mer eller helt och hållet på just småbilar. Kia och Smart är två sådana exempel och ett mer specifikt exempel som nästan alla måste känna till är BMW:s moderna klassiker Mini Cooper. En fråga som många småbilsentusiaster ofta står inför uppkommer i samband med att man bildar familj och har fått sitt första barn, eller har ett barn som är på väg.
En livsförändrande händelse av stor betydelse och givetvis vill man sitt barn allt det bästa, inte minst ett tryggt och säkert sätt att ta sig runt. Det är då lätt att föra tankarna mot en större bil där man känner att barnet är säkrare samtidigt som det får mer utrymme.

Men måste man då verkligen ge upp en smidig småbil som gör det lätt att navigera genom stan och busenkla fickparkeringar en SUV bara kan drömma om att få plats i?
Lyckligtvis inte!

Det kanske viktigaste, vill jag påstå, är att du som bilförare känner dig bekväm med din bil och körning. Idag har i princip alla modernare bilar imponerande säkerhet där även mindre bilar skyddar dig och ditt barn när olyckan är framme, inte minst i stadsmiljö där hastigheterna är lägre och en mindre bil dessutom kan underlätta mycket vad gäller att undvika olyckor en större bill inte hade kunnat navigera sig ur lika lätt.
Det viktigaste är att du kör säkert och att barnet har en godkänd bilbarnstol som passar bra även i mindre bilar, utan att kompromissa med säkerheten.
Du kan med andra ord vara lugn och fortsätta köra runt i bilen du trivs med! Skulle det visa sig att ditt barn delar samma intresse för småbilar kan du rent av skaffa en till barnet med, fast en radiostyrd bil då naturligtvis. Kanske till och med samma modell? En sådan present kan aldrig slå fel!